ul. ks. Ściegiennego 2, 06-400 Ciechanów 23 672 34 02 sekretariat@ciechpress.pl Pon.-Pt.: 8.00 - 16.00

Jaką zmywarkę wybrać do gastronomii

Zmywanie naczyń jest nieodłączną częścią gastronomii. Wybór odpowiedniej zmywarki jest więc bardzo ważny. Dobrze dopasowane do potrzeb urządzenie może znacznie usprawnić pracę, czego efektem będzie oczywiście, zadowolenie gości. Jaką zmywarkę wybrać? 

Gastronomia to branża niezwykle wymagająca. Należy bowiem stale mieć się na baczności. Prowadząc restaurację, bar, czy inny lokal, trzeba brać pod uwagę wiele czynników, które razem składają się na finalne wrażenie. Bez wątpienia w celu ułatwienia oraz usprawnienia pracy, warto inwestować w nowoczesne wyposażenie, które w dużym stopniu wpłynie na czas i jakość obsługi klientów. Oczywiście w niektórych czynnościach, nikt nie zastąpi pracowników, jednak są też takie, które potrafią spowolnić działanie całego lokalu. Mowa tu oczywiście o zmywaniu. W dzisiejszych czasach nie ma mowy o myciu ręcznym zarówno ze względu na komfort, jak i obowiązujące przepisy dotyczące higieny. Warto zainwestować w zmywarkę, która skutecznie wyeliminuje z naczyń wszelkie nieczystości, a dodatkowo pozwoli zoptymalizować tempo pracy. Sprawdźmy, jaka zmywarka gastronomiczna sprawdzi się najlepiej oraz na co zwrócić szczególną uwagę przy jej zakupie. 

Zmywarka gastronomiczna â€” jakie parametry?
Wybór idealnej zmywarki do lokalu gastronomicznego wymaga przede wszystkim określenia najważniejszych potrzeb, a także parametrów pomieszczenia, w którym będzie się znajdować. Na rynku dostępne są urządzenia o różnych wymiarach, dlatego też bez problemu znajdziemy odpowiednią. Zmywarka gastronomiczna powinna zapewniać nam odpowiednią wydajność oraz usprawniać pracę. Z tego też powodu warto zwrócić uwagę między innymi na to, ile wynosi czas pracy poszczególnych programów, a także ile wody oraz energii przy tym zużywa. Każdy pracownik gastronomii wie, że zmywarko wyparzarka w restauracji działa każdego dnia niemal nieustannie. Bardzo ważne więc, by wybrać taką, która będzie energooszczędna.

Oczywiście w gastronomii należy przestrzegać zasad BHP. Wśród wielu zaleceń, w przepisach znajdziemy także wzmiankę o konieczności czyszczenia wszystkich naczyń oraz szkieł w odpowiednio wysokiej temperaturze. Jest to bowiem niezbędne, by odpowiednio je zdezynfekować i wyeliminować wszelkie bakterie i zanieczyszczenia. Profesjonalna zmywarko wyparzarka zapewni możliwość mycia naczyń nawet w 90 stopniach, dzięki czemu zachowanie pełnej higieny jest niezwykle proste. 
 
Uniwersalna zmywarka gastronomiczna
Jednym z najczęściej stosowanych urządzeń myjących jest uniwersalna zmywarka gastronomiczna. Modele tego typu sprawdzają się doskonale, ponieważ z powodzeniem można wykorzystać je w celu mycia różnego rodzaju materiałów. Bez problemów myje i wyparza sztućce, talerze, szkło, czy też garnki. Zmywarki uniwersalne są także niezwykle wydajne. Przede wszystkim ich praca jest naprawdę szybka, a zużycie wody oraz środków myjących niewielkie. Taki sprzęt będzie idealnym wyborem dla średniej wielkości lokali. 

Zmywarka kapturkowa â€” dla wymagających
Zmywarka kapturowa jest urządzeniem idealnym do dużych lokali, które każdego dnia obsługują wielu gości. Zdecydowanie jest to sprzęt dla wymagających. Jego główne funkcje niczym nie różnią się właściwie od wyżej wymienionej, uniwersalnej zmywarki. Jednak profesjonalna zmywarka kapturowa jest znacznie bardziej wydajna i ergonomiczna. Jej największą zaletą jest bez wątpienia pojemność, dzięki której zyskujemy nie tylko czas, ale i sporą oszczędność. Podczas jednego cyklu można bowiem umyć w niej nawet 3 razy więcej naczyń niż w zwykłej zmywarce. 

Materiał partnera

Komentarze obsługiwane przez CComment