Piec konwekcyjno parowy - udany zakup w 4 krokach
Najwyższej klasy sprzęt do gotowania to niezbędna rzecz w gastronomii. Aby osiągać jak najlepsze rezultaty, warto zaopatrzyć się w piec konwekcyjno parowy, dzięki któremu uda się wydobyć pełnię smaku z każdej potrawy.
1. Czym charakteryzuje się piec konwekcyjno parowy?
2. Co przygotujesz w piecu konwekcyjno parowym?
3. O czym warto pamiętać, wybierając piec konwekcyjny?
4. Jakie akcesoria są potrzebne do pieca konwekcyjnego?
Profesjonalny sprzęt do przygotowywania potraw jest niezbędny, jeśli chcemy zachwycić naszych gości idealnym smakiem potraw. Powinien być prosty w obsłudze, żeby ułatwić pracę kucharzom i sprawić, że będą potrafili wykorzystać jego potencjał. Jednym z takich urządzeń jest piec konwekcyjno parowy. Jakie są jego atuty?
Czym charakteryzuje się piec konwekcyjno parowy?
Piec konwekcyjno parowy umożliwia gotowanie, pieczenie, blanszowanie, obróbkę termiczno-parową, a także gotowanie i pieczenie w niskich temperaturach. Posiada on funkcję naparowywania komory. Jest nie tylko bardzo funkcjonalny, ale też wyróżnia się ciekawym designem. Optymalne zarządzanie energią cieplną jest tu możliwe dzięki izolacji ścian i uszczelnionym drzwiom. Bardzo istotna jest prosta obsługa pieca, z którą poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Piec konwekcyjno parowy łatwo dopasować do potrzeb konkretnej kuchni, dlatego że występuje on w wielu wersjach. Sprawdzi się w kuchni restauracyjnej, hotelowej, zakładzie cateringowym i innych punktach gastronomicznych. Dostępne są piece modułowe, które składają się z różnej ilości komór grzewczych. Piece konwekcyjne mają kilkanaście elementów grzewczych i jeden lub dwa wentylatory, których zadaniem jest rozprowadzanie gorącego powietrza równomiernie w komorze pieca. To dzięki temu gorące powietrze piecze potrawy równomiernie z każdej strony. Pieczenie na parze sprawia, że potrawa jest zdrowa i smaczna. Bardzo dużym plusem jest krótki czas pieczenia, dzięki czemu skraca się czas oczekiwania na potrawę. Niektóre piece konwekcyjno parowe mają funkcję grillowania, która sprawia, że wyjątkowe i aromatyczne dania przygotujesz jeszcze szybciej.
Co przygotujesz w piecu konwekcyjno parowym?
Piec konwekcyjno parowy świetnie sprawdza się w pieczeniu każdego rodzaju mięsa, chleba i warzyw. Produkty pieczone w gorącym powietrzu są smaczne i mają idealną strukturę. Dzięki zastosowaniu bardzo wysokiej temperatury potrawy są chrupiące. Z kolei ustawienie pieca konwekcyjnego na niską temperaturę pozwala na powolne pieczenie potraw o delikatnej strukturze. Piece konwekcyjno parowe bardzo dobrze sprawdzają się w pieczeniu wyrobów piekarniczych. Chleby, bułki, ciasta, rogale, zapiekanki i pizze będą smaczne i idealnie upieczone. Piece te bardzo dobrze sprawdzą się w piekarni, ponieważ nadają się do ponownego podgrzania pieczywa, aby było chrupiące. Bardzo łatwo przygotujesz też kurczaka z rożna. Będzie on soczysty w środku, a skórka będzie chrupiąca. W ofercie pieców konwekcyjno parowych są piece dla dużych zakładów gastronomicznych. W takim urządzeniu można piec nawet półtusze.
O czym warto pamiętać, wybierając piec konwekcyjny?
Wybierając piec konwekcyjno parowy trzeba przede wszystkim wziąć pod uwagę jego rozmiary i wydajność. W tym celu musisz określić do jakich potrzeb będziesz używać pieca w swojej restauracji czy innym obiekcie gastronomicznym. Piece konwekcyjno parowe mają zbliżone właściwości. Są wyposażone w termostat regulacji temperatury, timer i sondę rdzeniową, która zapewnia dokładną kontrolę czasu pieczenia. Panel cyfrowy pozwala obserwować działanie pieca. Zarówno wewnętrzna, jak i zewnętrzna konstrukcja pieca jest wykonana ze szlachetnej stali nierdzewnej. Piec posiada też regulowane drzwi, podwójne szyby, prowadnice przystosowane do pojemników GN oraz oświetlenie LED komory pieczenia. Zakres temperatury wynosi od 20 do 280 stopni. Niektóre piece konwekcyjno parowe mają wystarczająco duże rozmiary, aby pomieścić nawet 20 pojemników GN jednocześnie. Wszystkie funkcje pieca sprawiają, że przygotowywanie w nim potraw zawsze zakończy się sukcesem.
Jakie akcesoria są potrzebne do pieca konwekcyjnego?
Do podstawowych akcesoriów, w które należy się zaopatrzyć posiadając piec konwekcyjny należą:
- Blachy wypiekowe przystosowane do różnego rodzaju wypieków. Są wśród nich blachy gładkie, perforowane, do wypieku bagietek, jajek i placuszków.
- Pojemniki GN perforowane, które mają różne wymiary i są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Łagodne krawędzie pozwalają na łatwe utrzymanie czystości. Są wytrzymałe i można ich używać w temperaturze od -40 do 300 stopni. Poza piecami konwekcyjnymi można je też stosować w lodówkach, bemarach i podgrzewaczach.
- Ruszty, zarówno standardowe, jak i przeznaczone do pieczenia kurczaków.
- Środki do czyszczenia pieców konwekcyjno parowych, które są dostępne w postaci płynów i tabletek. Są to profesjonalne środki, które idealnie oczyszczają ściany pieca z tłustych plam i eliminują brzydki zapach. Dobrze dobrane środki nie tylko perfekcyjnie czyszczą, ale też przedłużają żywotność pieca.
Materiał partnera
Komentarze obsługiwane przez CComment