Mazowiecki konkurs serów zagrodowych
Trwa ósmy „Mazowiecki konkurs serów zagrodowych”. Producenci tych wyrobów z całego Mazowsza mogą zgłaszać swoje produkty do 23 sierpnia.
- Mogą wziąć w nim udział producenci sera podpuszczkowego lub kwasowego, którzy wytwarzają produkty na terenie województwa mazowieckiego. Do konkursu można zgłaszać własnoręcznie wykonane sery w następujących kategoriach: sery podpuszczkowe świeże, sery podpuszczkowe dojrzewające, sery podpuszczkowe pleśniowe oraz sery kwasowe – informuje urząd marszałkowski.
Jak wskazuje urząd, konkurs ma promować wyroby mleczarskie powstające na Mazowszu, popularyzować ser jako podstawowe źródło wapnia w diecie człowieka i wskazywać alternatywne kierunki wykorzystania mleka w gospodarstwach rolnych.
Zgłoszenia można składać do 23 sierpnia poprzez wypełnienie i przesłanie formularza zgłoszeniowego (na stronie mazovia.pl) na adres urzędu (Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM w Warszawie, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa) lub drogą mailową -
Rozstrzygnięcie jest planowane do końca trzeciego kwartału tego roku. Więcej informacji o konkursie można uzyskać pod numerem telefonu (22) 597-91-16.
Komentarze obsługiwane przez CComment