ul. ks. Ściegiennego 2, 06-400 Ciechanów 23 672 34 02 sekretariat@ciechpress.pl Pon.-Pt.: 8.00 - 16.00

Dieta w chorobach zapalnych jelit

Dieta jest ważna dla każdego. Spożywanie odpowiednich pokarmów w odpowiednich ilościach dostarcza organizmowi składników odżywczych, których potrzebuje, aby zachować zdrowie.

Odżywianie w chorobach jelit

Jeśli cierpisz na nieswoiste zapalenie jelit, właściwe odżywianie może być trudne. Jelito cienkie człowieka wchłania składniki odżywcze ze spożywanych pokarmów. W przypadku przewlekłego stanu zapalnego i innych objawów IBD może nie przyswajać wszystkich składników odżywczych lub nie trawić pokarmu w wystarczającym stopniu. Może to prowadzić do poważnych problemów, takich jak niedożywienie, utrata wagi i niedobory składników odżywczych. Aby zapobiec tym powikłaniom i sprawić, by jedzenie było przyjemne, należy zwracać uwagę na to, co trafia do organizmu i jak reaguje na to układ pokarmowy.

Co wchodzi w skład planu diety w IBD?

Opracowanie diety specyficznej dla danego schorzenia, niezależnie od tego, czy jest to choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy nieswoiste zapalenie jelit, jest skomplikowane. Nie istnieje jedna dieta na chorobę Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Pokarmy, które wywołują objawy choroby Crohna lub zapalenia jelita grubego u pacjenta, mogą być inne niż te, które powodują problemy u kogoś innego.

Zalecenia dietetyczne w zapalnych chorobach jelit

Istnieje jednak kilka kluczowych elementów, które należy uwzględnić przy tworzeniu własnej diety w nieswoistych zapaleniach jelit:

  • Mniejsze posiłki - Jedz mniej, częściej. Mniejsze posiłki - np. 6 posiłków dziennie zamiast tradycyjnego śniadania, obiadu i kolacji - pomagają odciążyć przewód pokarmowy.
  • Płyny i elektrolity - częste biegunki pozbawiają organizm wody i składników odżywczych.
  • Witaminy i minerały - osoby z chorobą Leśniowskiego-Crohna są bardziej narażone na niedobory składników odżywczych. Osoby z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego są bardziej narażone na anemię. Konieczne może być codzienne przyjmowanie multiwitamin lub suplementów w celu uzupełnienia dobrze zbilansowanej, bogatej w składniki odżywcze diety.
  • Białko - Choć wiele osób myśli o witaminach i minerałach, białko jest również składnikiem odżywczym. Należy spożywać białko w ilości odpowiadającej masie ciała w gramach i stopniowo zwiększać jego spożycie, aby odbudować straty po zaostrzeniu choroby.
  • Wyższa kaloryczność - kiedy organizm ma problemy z przetwarzaniem pokarmu, może być konieczne zwiększenie spożycia, aby to nadrobić. Spożywanie większej ilości kalorii jest szczególnie ważne w okresie rekonwalescencji po zaostrzeniu choroby i w celu odzyskania utraconej wagi.
  • Unikanie pokarmów wyzwalających - niektóre produkty mogą pogorszyć objawy choroby. Należy zawsze obserwować objawy po jedzeniu, aby w przyszłości unikać tego rodzaju pokarmów.

Dietetyk, który oferuje specjalistyczny catering dietetyczny https://afterfit-catering.pl/radom/ , może być doskonałym wsparciem w codziennym odżywianiu. Skorzystaj z pomocy, aby mieć pewność, że Twoja dieta jest pełnowartościowa.

Komentarze obsługiwane przez CComment