Smaki Mazowsza
Zakończyła się XIV edycja konkursu o Laur Marszałka.Kapituła konkursu co roku nagradza najlepsze produkty z naszego regionu: smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości.
W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane.
W subregionie ciechanowskim Laur Marszałka trafił do Rafała Dzilińskiego, który produkuje nalewkę z jagody kamczackiej. Posiada bardzo ciekawy bukiet smakowy oraz intensywną, ciemnoczerwoną barwę. Jest wytwarzana w ścisłym reżimie technologicznym z przestrzeganiem czasu maceracji i leżakowania.
Wyróżnienie w kategorii przedsiębiorców otrzymała Piekarnia Hanna Milewska z Sońska za wypiekany tam chleb żytni z suszonymi pomidorami i czosnkiem. To chleb na zakwasie, wzbogacony naturalnymi dodatkami.
Wyróżnienie trafiło także do producenta indywidualnego, czyli Śródborskiej Manufaktury Serów ze Śródborza, gdzie powstaje ser owczy dojrzewający. W kategorii produkty mleczarskie na naszym terenie wyróżnienie otrzymała także Dorota Dyga z Gąsiorowa w gminie Serock - za ser żółty z kozieradką.
W kategorii produkty mięsne, w grupie przedsiębiorców, wyróżnienie powędrowało do zakładu produkcyjno - usługowego "Sekret smaku" Joanny Gronowskiej z Karniewa - za pasztet z gęsi.
Ser z Gąsiorowa
Miód z Serocka
Chleb z Sońska
Nalewka z Ciechanowa
Komentarze obsługiwane przez CComment