Nie marnujmy żywności
Dziś obchodzimy ustanowiony trzy lata temu przez ONZ Międzynarodowy Dzień Świadomości na Temat Strat i Marnowania Żywności. Uświadomienie skali i mówienie o tym znacznie przyczyni się do podniesienia świadomości wagi problemu i będzie promować globalne wysiłki oraz wspólne działania na rzecz realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju.
FAO podnosi najważniejsze aspekty problemu:
- Uznanie fundamentalnej roli zrównoważonej produkcji żywności, która promuje bezpieczeństwo żywnościowe i żywienie rosnącej populacji świata, przyczyniając się do zmniejszanie ubóstwa, eliminacji głodu i zabezpieczenia zdrowia ludzi, gdyż wg. szacunków ponad 2 mld ludzi nie ma bezpieczeństwa żywnościowego.
- Uznanie potrzeby natychmiastowego zajęcia się kwestiami związanymi ze stratami żywności i generowaniem odpadów na wszystkich etapach łańcucha dostaw od producenta do użytkownika końcowego i pracy w kierunku zrównoważonej konsumpcji i produkcji.
- Uznanie generowania znacznych strat i marnotrawienia żywności podczas przechowywania i transportu oraz konieczności innowacyjnego podejścia i wdrażania nowych technologii w walce z stratami i marnotrawstwem żywności
- Uznając pilną potrzebę podnoszenia świadomości na wszystkich poziomach i promowania oraz ułatwiania działania na rzecz eliminacji strat i marnotrawstwa żywności na całym świecie oraz jego znaczenie dla osiągnięcia Celów Zrównoważonego Rozwoju,
Komentarze obsługiwane przez CComment