Walczmy z nadwagą
Szpital w Płońsku regularnie publikuje informacje na temat różnych chorób. W ten sposób stara się upowszechnić wiedzę medyczną. Tym razem uwagę poświęca otyłości, która jest jedną z najgroźniejszych i najbardziej skomplikowanych chorób przewlekłych. Do jej powstania przyczynia się wiele czynników tzw. środowiskowych (np. nieprawidłowe odżywianie, niska aktywność ruchowa), psychologicznych, genetycznych i hormonalnych.
Otyłość zaczyna się od nadwagi, dlatego specjaliści nazywają ją: przedotyłością albo stanem przedotyłościowym.
Nadwaga to stan, w którym dostarczamy organizmowi z pożywieniem zdecydowanie więcej energii, niż potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, w tym do podstawowej przemiany materii, wytwarzania ciepła i aktywności fizycznej.
Nasz "oszczędny" i "gospodarny" organizm, aby nie zmarnować tej dodatkowej energii, zaczyna ją magazynować w postaci tkanki tłuszczowej. Planuje ją wykorzystać w "gorszych" czasach, kiedy nie będzie miał dostępu do pożywienia. A jeśli te nie nadchodzą, "zapasy" tkanki tłuszczowej po prostu narastają. Ten dodatkowy "skład" tkanki tłuszczowej zbiera się w różnych partiach ciała. U mężczyzn najczęściej na brzuchu. Stąd też wzięła się nazwa tzw. otyłość brzuszna, otyłość typu jabłko. U kobiet tkanka tłuszczowa lokuje się zwykle w okolicach dolnej partii brzucha, na pośladkach i na udach. Dlatego określa się ją też jako otyłość pośladkowo-udową, otyłość typu gruszka.
Pamiętajmy jednak, że w każdym z typów otyłości, ten "zapas" tkanki tłuszczowej jest widocznym objawem choroby, a nie jej przyczyną. Nadwaga to stan, w którym powinna nam się zapalić czerwona lampka alarmowa: coś się dzieje złego z organizmem! Jeśli w porę nie zaczniemy leczenia, nadwaga może rozwinąć się w chorobę otyłości - I, II i III stopnia, czyli tzw. otyłość olbrzymią.
Komentarze obsługiwane przez CComment