Bitwa Regionów: Zieleńska szynka z nogą
Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej wygrało na Mazowszu etap wojewódzki Bitwy Regionów.
Odbył się on na początku września w najstarszej szkole rolniczej w Polsce – w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. A. Świętochowskiego w Gołotczyźnie. Była to rywalizacja o miano najlepszych mistrzyń kulinarnych województwa - jego poziom był niezwykle wysoki, zaś dania przyrządzone nad wyraz profesjonalnie.
Komisja konkursowa pracowała pod przewodnictwem mistrza branży kulinarnej i specjalisty kuchni regionalnej Łukasza Konika i wytypowała najlepsze smaki. I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej (pow. przasnyski), a danie, które panie przygotowały to „zieleńska szynka z nogą”. II miejsce zajęło KGW z Hołowczyc Kolonii za danie „Potrawka z baraniny z parowańcami z surówką z czerwonej kapusty i jabłkiem” oraz III miejsce KGW z Hołowienki za danie „Pularda z Hołowienek z sosem chrzanowym”.
Przyznano również kilka wyróżnień. Nagroda za I miejsce wynosiła 5 tys. zł, za II – 3,5 tys. zł, a za III – 2 tys. zł. Zwycięstwo zapewniło także gospodyniom z Zielonej udział w finale konkursu, który odbędzie się 7 października 2023 roku w Tomaszowie Mazowieckim. Wystartuje tam 16 Kół Gospodyń Wiejskich.
W całym kraju w tym trzyetapowym konkursie udział wzięło ponad 3,5 tys. kół. Nagrodą główną jest 25 tys. zł oraz wyjazd na zagraniczne targi rolno-spożywcze w UE.
Komentarze obsługiwane przez CComment