ul. ks. Ściegiennego 2, 06-400 Ciechanów 23 672 34 02 sekretariat@ciechpress.pl Pon.-Pt.: 8.00 - 16.00

Bitwa Regionów: Zieleńska szynka z nogą

Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej wygrało na Mazowszu etap wojewódzki Bitwy Regionów.

Odbył się on na początku września w najstarszej szkole rolniczej w Polsce – w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. A. Świętochowskiego w Gołotczyźnie. Była to rywalizacja o miano najlepszych mistrzyń kulinarnych województwa - jego poziom był niezwykle wysoki, zaś dania przyrządzone nad wyraz profesjonalnie.

Komisja konkursowa pracowała pod przewodnictwem mistrza branży kulinarnej i specjalisty kuchni regionalnej Łukasza Konika i wytypowała najlepsze smaki. I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej (pow. przasnyski), a danie, które panie przygotowały to „zieleńska szynka z nogą”. II miejsce zajęło KGW z Hołowczyc Kolonii za danie „Potrawka z baraniny z parowańcami z surówką z czerwonej kapusty i jabłkiem” oraz III miejsce KGW z Hołowienki za danie „Pularda z Hołowienek z sosem chrzanowym”. 

Przyznano również kilka wyróżnień. Nagroda za I miejsce wynosiła 5 tys. zł, za II – 3,5 tys. zł, a za III  – 2 tys. zł. Zwycięstwo zapewniło także gospodyniom z Zielonej udział w finale konkursu, który odbędzie się 7 października 2023 roku w Tomaszowie Mazowieckim. Wystartuje tam 16 Kół Gospodyń Wiejskich. 

W całym kraju w tym trzyetapowym konkursie udział wzięło ponad 3,5 tys. kół. Nagrodą główną jest 25 tys. zł oraz wyjazd na zagraniczne targi rolno-spożywcze w UE. 

Więcej w TC nr 38 z 19 września 2023 r.

Komentarze obsługiwane przez CComment