Pączki z… mięsem
Jedna z przasnyskich firm zaproponowała swoim klientom… pączki z mięsem. Zapewne niejedna osoba słyszała, że gdzieś jadają słoninę w czekoladzie, więc… dlaczego nie pączki z mięsem?
Mamy pączki z marmoladą, budyniem, różą, wiśnią, a w Przasnyszu furorę robią pączki z mięsem. Połączenie jest zaskakujące. I chyba trzeba mieć jednak dużo odwagi, by tak niecodzienne smaki wprowadzić na rynek… i to skutecznie - pączki z mięsem rozchodzą się na pniu.
Jak się okazuje, znane były już 5 wieków temu. Na Podlasiu i Mazowszu serwuje je kilka restauracji, jako dania obiadowe z dodatkami. Współczesna receptura wprowadza do ich wyrobu ciasto drożdżowe wytrawne wg własnego przepisu. Farsz może być różny, np. mięso mielone wieprzowo-wołowe w sosie pomidorowo-paprykowym doprawiane mieszanką przypraw. Pączki rozpływają się w ustach, a połączenie drożdżowego ciasta z delikatnym, świetnie przyrządzonym mięsem może okazać się strzałem w dziesiątkę. Pomysł dojrzewał przez dłuższy czas, ale dopiero teraz się odważono się, aby go w Przasnyszu wprowadzić w życie. Te pączki zaskoczą niejedno podniebienie…
Komentarze obsługiwane przez CComment