ul. ks. Ściegiennego 2, 06-400 Ciechanów 23 672 34 02 sekretariat@ciechpress.pl Pon.-Pt.: 8.00 - 16.00

Kuchnia Kostaryki - smaki, których nie znamy

Kostaryka jest wyspą, która może pochwalić się długą linią brzegową. Nie brakuje chętnych osób, które chcą zatrzymać się na tutejszych plażach oferujących możliwość leniuchowania oraz aktywnego spędzenia czasu. Skoro już mowa o linii brzegowej, to warto także napomknąć o owocach morza, które stanowią podstawę dla wielu tutejszych dań. Z czego słynie kuchnia Kostaryki?

Kuchnia kostarykańska

Popularność Kostaryki rośnie z roku na rok. Wakacje w Kostaryce planuje duża ilość osób, która liczy na wysokie temperatury, ale także smakowite dania, podawane w tutejszych restauracjach. Niekoniecznie trzeba wybierać te najdroższe. Jest wiele lokalnych knajpek, które oferują smaczne potrawy oraz atrakcyjne ceny. Część z nich można znaleźć w San Jose - stolicy wyspy. Chcąc znaleźć dobre restauracje można zajrzeć do następujących dzielnic: Amon, Otoya, Aranjuez, Dent, Los Yoses i Escalante.

Prosta, ale smaczna kuchnia

Wśród głównych potraw, które są charakterystyczne dla tutejszej kuchni, znaleźć można przede wszystkim fasolę oraz ryż. Dochodzi do tego kukurydza, jak również, warzywa i owoce. Są też i inne składniki, jednak to właśnie te wysuwają się na pierwszy plan.

Jedno z najpopularniejszych dań to ceviche. Do przyrządzenia tego dania na pewno potrzebne są surowe ryby. Muszą one jednak wcześniej zostać zamarynowane w soku z owoców cytrusowych. Tutejsi mieszkańcy dążą do tego, aby przyrządzić go samodzielnie z cytryny. Można do tego dodać ulubione zioła i przyprawy. Dla wielu ceviche jest przystawką. Jednak jest przez wielu traktowane jako danie główne, ponieważ jest wyjątkowo syte.

Jeżeli chodzi o samą rybę, to do przyrządzenia ceviche wykorzystuje się na ogól tilapię lub okonia morskiego. Całość powinna zostać doprawiona papryczką chilli, selerem, cebulą oraz czosnkiem. Palce lizać.

Gallo Pinto

Wakacje w Kostaryce należy uwzględnić z wizytą w lokalnych restauracjach, gdzie Gallo Pinto, czyli kogut plamisty jest daniem znajdującym się na pierwszym lub drugim miejscu.

Podstawą dania jest ryż. Oprócz tego, w daniu powinny znaleźć się mięso mielone, jajecznica lub jajka smażone, banany. Całość zawinięta jest w tortille, czyli doskonale znane wszystkim placki. Wydawać by się mogło, że takie zestawienie smaków do siebie nie pasuje. Jednak nie w przypadku Gallo Pinto. Całość podawana jest z sosem Lizano. Taki sos to jedna z najrzadszych rzeczy, którą trudno spotkać w pozostałej części świata. Jest to płyn, który ma zielonkawo-brązowy kolor. Wyróżnia się swoim niezwykłym smakiem. Może taki opis nie jest w stanie zachęcić do spróbowania, ale warto się przełamać. Chociażby dlatego, aby się przekonać, że kogut plamisty jest danie zasługującym na wyróżnienie.

Olla de carne

Po polsku można powiedzieć, że jest to garnek z mięsem. Chociaż w wydaniu kostarykańskim na pewno prezentuje się nieco inaczej. Do tego jest zdecydowanie lepszą propozycją, wobec której nie można przejść obojętnie. Gdyby Olla de carne trzeba było opisać kilkoma słowami, to można powiedzieć, że jest to taki gulasz z mięsem.

Na pierwszy rzut oka rzucają się ogromne kawałki mięsa. Oprócz tego, w daniu znaleźć można również ziemniaki, jakie podawane są również z marchewką, zielonymi bananami, koczochem i jukasem. Nazwy dość oryginalne, ale to dowód na to, że typowo są one związane z kuchnią kostarykańską. Jest to danie, które polecane jest ze względu na dużą wartość składników odżywczych, jakie jest ono w stanie dostarczyć.

Czego należy spróbować na Kostaryce?

Wakacje w Kostaryce kojarzone są na pewno z wysokimi temperaturami. Wszyscy na pewno będą starannie planować różne atrakcje, których nie brakuje. W trakcie zwiedzania i plażowania należy również znaleźć czas na to, aby spróbować następujących dań:

  • Tamales - danie, które wykorzystuje mąkę kukurydzianą, ryż szafranowy i wieprzowinę, a także fasolę. Niekiedy dodawane są również inne warzywa. Całość zawijana jest liście banana. Tak przygotowana potrawa jest dopiero gotowana;
  • Carnitas - oto kawałki grillowanego mięsa, które umieszcza się na środku placka tortilli. Idealna propozycja dla wszystkich osób, które kochają grillowane potrawy.

Będąc na wyspie można usłyszeć nazwę Pedżibaje. Inna jego nazwa to brzoskwinie Ramos. Polecany do spożycia ze względu na dużą ilość błonnika w jego składzie. Jest to mięsisty owoc, którego smak zachwyci. Należy jednak je wcześniej ugotować we wrzącej wodzie. Można tego dokonać przy udziale warzyw, mięsa i soli do smaku.

Kuchnia w Kostaryce zachwyca. Jednak oprócz jedzenia, należy pamiętać o tym, aby napić się tutaj kawy. Na całej wyspie nie brakuje kawiarni, która serwuje oryginalną, kostarykańską kawę. Jej smak i aromat jest w stanie sprostać potrzebom wszystkich największych smakoszy. Ciepła kawa podawana jest tutaj w wyjątkowo upalne dni, jako ten napój, który jest w stanie wspierać proces regulacji temperatury. Kawa - jak się okazuje - jest dobra na wszystko.

 

Komentarze obsługiwane przez CComment