Zdrowe desery z dyni – 4 pomysły
Dynia to uniwersalne warzywo, którego nie może zabraknąć w Twojej kuchni – szczególnie jesienią, gdy trwa sezon na dynię. Kremowa konsystencja i lekko słodki smak sprawiają, że to idealny składnik deserów. Skorzystaj z naszej pomocy i odkryj inspiracje na zdrowe desery z dyni.
Dyniowy pudding z chia – w sam raz do lunchboxa
Dynia stanowi dobre źródło magnezu, więc warto przygotować szybki deser z tym warzywem do pracy, szkoły lub na uczelnię. Mamy idealną propozycję dla osób, które lubią przekąsić coś słodkiego, ale nie mają czasu na przygotowywanie wypieków. Rozwiązaniem jest aksamitny i sycący dyniowy pudding z chia.
Składniki:
- 1 szklanka purée z dyni,
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. kokosowego),
- 2-3 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego,
- szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
Purée z dyni wymieszaj z mlekiem, nasionami chia i przyprawami. Przelej do słoiczków i odstaw na noc do lodówki. Rano deser jest gotowy do spożycia – możesz go posypać orzechami lub dodać świeże owoce.
Ciasto dyniowe bez cukru – idealne dla diabetyków
Chcesz ograniczyć cukier w diecie? Nie musisz rezygnować z deserów, bo możesz zamówić catering dietetyczny z niskim IG np. ze strony https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/gdansk/. Ewentualnie przygotuj pyszne i wilgotne ciasto dyniowe bez cukru.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1 szklanka purée z dyni,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta cynamonu i imbiru lub gotowa mieszanka przypraw do piernika (koniecznie bez dodatku cukru i mąki),
- garść posiekanych orzechów włoskich.
Przygotowanie:
W jednej misce połącz suche składniki, a w drugiej mokre. Wymieszaj je ze sobą i przelej do formy. Ciasto piecz w 180°C przez około 30 minut (do suchego patyczka). Ciasto możesz oblać gorzką czekoladą i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.
Kremowy mus z dyni i kokosa – szybki i łatwy w przygotowaniu
Czas na kolejny, bardzo szybki deser z dynią w roli głównej. Tym razem mamy propozycję idealną dla miłośników egzotycznych smaków. Kremowy mus z dyni i kokosa jest dobry na zimno, więc możesz go zapakować do słoiczka i zabrać ze sobą.
Składniki:
- 1 szklanka purée z dyni,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- szczypta cynamonu i imbiru.
Przygotowanie:
Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki – aż do uzyskania gładkiego musu. Przełóż go do zamykanych słoiczków i przechowuj w lodówce. Mus możesz podawać ze świeżymi owocami, orzechami i wiórkami kokosowymi.
Placuszki dyniowe z mąki owsiane – pożywne i smaczne
Zależy Ci na tym, aby deser był maksymalnie pożywny i sycący? A może masz ochotę na słodkie śniadanie? Rewelacyjnie sprawdzą się pulchne placuszki dyniowe – u nas w wersji z mąką owsianą. Przygotowanie takich placuszków wymaga nieco czasu, więc możesz też zamówić catering dietetyczny, który korzysta z sezonowych warzyw i owoców – przykładem może być: https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/poznan/. Jeśli jednak masz odrobinę czasu wolnego, to koniecznie skorzystaj z poniższego przepisu.
Składniki:
- 1 szklanka purée z dyni;
- 1 szklanka mąki owsianej;
- 1 jajko;
- 1/2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego;
- 1 łyżka oleju rzepakowego – opcjonalnie, jeśli nie masz nieprzywierającej patelni;
- szczypta cynamonu lub przyprawy do piernika bez cukru;
- ulubione dodatki np. jogurt naturalny, orzechy, migdały lub świeże owoce.
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie połącz je ze sobą. Na patelnie wlej olej i smaż małe placuszki, aż będą złociste z każdej strony. Placuszki podawaj z ulubionymi składnikami.
Komentarze obsługiwane przez CComment