Tradycje kuchni mazowieckiej w ZS im. ŻAK
Niezwykle pracowity, a zarazem smakowity weekend miały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych z Zespołu Szkół im. Żołnierzy Armii Krajowej w Makowie Mazowieckim.
Szkoliły się w przyrządzaniu potraw kuchni mazowieckiej i w obsłudze kelnerskiej. To pierwszy etap szkolenia związany z realizacją projektu "Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego" . W kolejnym wezmą udział uczniowie.
Podczas intensywnego dwudniowego szkolenia nauczyciele pod czujnym okiem doświadczonego kucharza i restauratora Marcina Siudy z Radomia wykonali 14 potraw, m.in.: pasztet z wędzonego pstrąga z musem z buraka i sosem pietruszkowym, polędwiczki wieprzowe z kasza jaglaną i porem, poliki wołowe z topinamburem i jarmużem, sandacza z sosem szpinakowym i risotto, schab sous vide z pieczonymi ziemniakami i pomidorami oraz sernik z białą czekoladą w kąpieli wodnej.
Komentarze obsługiwane przez CComment